23. maaliskuuta 2017

Meikkipussin kevätsiivous

Meikkipussin pohjalle usein tahtoo unohtumaan ja kertymään tuotteita, joita syystä tai toisesta ei ole hetkeen käyttänyt. Toisinaan meikkipussin sisältä saattaa tehdä todellisia löytöjä, joiden olemassa olon oli vain unohtanut. Mutta usein pussin pohjalta löytyy myös tuotteita, joiden paras käyttöaika on mennyt jo.. Meillä kaikilla, kuten myös allekirjoittaneella, on varmasti se yksi poskipuna tai huulikiilto, joka on pyörinyt meikkipussissa syystä tai toisesta jo … hmm … pidemmän aikaa. 
Meikeistä löytyy yleensä merkintä siitä, miten pitkään tuote säilyy avaamisen jälkeen (tämä merkintä löytyy tuotteista, jotka säilyvät yli 30 kk; tuotteissa, jotka säilyvät alle 30 kk, kerrotaan puolestaan parasta ennen –päivä). Tuotteet voivat kuitenkin säilyä käyttökelpoisina pidempäänkin, kunhan niitä on säilytetty oikein; kuumuus ja toisaalta kosteus ovat meikkien pahimmat viholliset.  
Harva meistä kuitenkaan muistaa, milloin mikäkin meikkivoide tai huulikiilto on otettu käyttöön, ja onkin hyvä pitää mielessä muutama nyrkkisääntö kevätsiivousta tehdessä. Meikkituotteen voi todeta vanhentuneen, jos sen koostumus on muuttunut; siitä erottuu selkeästi eri ainesosat (esimerkiksi vesi ja öljy) erillisiksi kerroksiksi; sen väri on muuttunut tai se haisee epäilyttävältä tai erilaiselta kuin ennen. Tai jos se aiheuttaa iholla kutinaa, kirvelyä tai muuta ärsytystä. Kuulostaa järkevältä, eikö? Mutta, mikä meikkituotteiden säilyvyys onkaan sitten vuosina tai kuukausina..
Meikkivoiteet, peiteaineet, sävyttävät päivävoiteet, huulikiillot  1-2 vuotta
Voidemaiset tai nestemäiset tuotteet ovat niitä helpoimmin pilaantuvia tuotteita – ja toisaalta myös niitä tuotteita, joiden kohdalla pilaantumisen voi helpoiten havaita! Jos meikkivoidetuubista rutistaessa kädelle lorahtaa ohutta, kirkasta nestettä, epäilykselle ei ole enää sijaa.
Puuterimaiset tuotteet: puuterit, aurinkopuuterit, poskipunat, luomivärit  2-3 vuotta
Puuterimaiset tuotteet eivät sisällä vettä, joten bakteerit eivät ole ongelma näiden kohdalla. Vanhentuneen puuterimaisen tuotteen tunnistaa siitä, että sen koostumus kovenee ja toisaalta siitä ei enää irtoa väripigmenttiä kuten aiemmin. Kovan pintakerroksen voi rapsuttaa pois, jolloin saa esille ”tuoreen” pinnan. Ja kun muistaa säännöllisesti pestä meikkisiveltimet, näin voi välttää ylimääräisen lian ja rasvan kertymisen tuotteen pinnalle!


Huulipunat  1-2 vuotta
Huulipunan pilaantumisen huomaa helpommin kuin esimerkiksi puuterin – se haisee härskiintyneeltä, sen väri/koostumus on muuttunut – tai sen pinnalla saattaa olla jopa hometta. Huulipunan ikää voi pidentää omalla viitseliäisyydellä; spaattelia ja huulipunasivellintä käyttäen bakteerien pääsy itse huulipunapuikkoon on huomattavasti hankalampaa kuin punaa suoraan puikosta huulille levitettäessä!
Ripsivärit, nestemäiset rajauskynät 3-6 kk
Ripsivärit ja nestemäiset rajaukset ovat ehdottomasti ne lyhytikäisemmät kosmetiikkatuotteet. Jo ensimmäisen käyttökerran aikana tuubin saattaa päästä mikrobeja ja bakteereita, jotka kykenevät elämään värimassassa ja voivat aiheuttaa jopa silmätulehduksen… Ja koska tuotetta käytetään silmän limakalvoilla – tai ihan siinä vieressä – on nämä tuotteet syytä vaihtaa viimeistään puolen vuoden välein.
Meikkikynät: silmän- ja huultenrajaukset, kulmakynät  2-3 vuotta
Meikkikynät sen sijaan ovat kaikkien bakteerikammoisten ystäviä! Kynää teroittaessa saa aina esiin uuden, neitseellisen pinnan ja kun muistaa sulkea korkin huolella, niin kynän värimassa ei pääse kuivahtamaan.
Meikkisiveltimet
Hyvin hoidettuna ja rakastettuna laadukkaat meikkisiveltimet ovat lähes ikuisia! Säännöllinen pesu ei ainoastaan pidä siveltimiä kunnossa vaan siitä kiittävät myös ihosi.


Rakkaudella,
-Mira
-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti