23. helmikuuta 2017

Kreikka TOP10 + arvonta

Me suomalaiset kovasti tunnumme viihtyvän Kreikassa – taitaapa se olla yksi suosituimmista lomakohteistamme! Mutta mikä siellä Kreikassa niin kovasti viehättää? Kreikkalaiset itse ovat hyvin ylpeitä historiastaan ja roolistaan antiikin ajan vaikuttajina, ja onkin ihan sama, missä päin Kreikkaa on – tämä asia ei jää kenellekään epäselväksi! Toinen asia, joka saa kreikkalaiset onnittelemaan itseään, on heidän vieraanvaraisuutensa: kreikkalainen sana vieraanvaraisuudelle on φιλοξενία (philoxenia), ja sanatarkasti se kääntyy ”rakkaudeksi tuntemattomia kohtaan”. Näihin kun yhdistetään pari tuhatta saarta kirkkaan turkoosin meren ympäröimänä, paahtava aurinko ja loputtomasti herkullista ruokaa, loman ainekset alkavatkin olla jo koossa!

Tässäpä meidän KORREStiimimme Kreikan TOP10-lista, παρακαλώ!

1. Ilta herkutellen tavernassa
Kreikassa ruokaa tehdään suurella sydämellä, aivan kuin omalle perheelle kokattaisiin; ruoka on suhteellisen suoraviivaista, äärimmäisen maukasta ja erittäin täyttävää!  Kreikkalaista salaattia, fetaa, tsatsikia, kalamata-oliiveja, viinilehtikääryleitä, saganakia, mustekalarenkaita, härkäpapuja, lihapullia... mmm! Souvlakia, moussakaa, kanaa, mereneläviä, täytettyjä paprikoita, tuoreita vihanneksia ja jälkiruuaksi baklavaa sekä jogurttia ja hunajaa. Lounaaksi lähimmästä leipomosta löytyvät kreikkalaisten suosikit, filotaikinaan tehdyt feta- ja pinaattipiirakat. Kannattaa kokeilla myös sivukaduilta löytyviä, paikallisten suosimia lounas- (ja illallis-) paikkoja [εστιατόριο, estiatório], joissa paikan isäntä usein vie keittiöön saakka valitsemaan ruokia. Eikä haittaa, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan, yhteisymmärrykseen pääsee aina!

2. Paahteiset päivät ja, ah, ne ihanat lämpimät illat…
Kreikassa kesä alkaa varhain keväällä ja jatkuu pitkään syksyllä; keskikesällä on hyvinkin paahtavaa ja sateita saadaan harvakseltaan. Auringon laskiessa, illan tummuessa ilmassa on jotain lähes taianomaista (ei villapaitaa eikä hyttysiä!) … Saaristossa helpotusta helteeseen tuovat mereltä puhaltavat virkistävät tuulet, mutta Manner-Kreikan suurissa kaupungeissa on usein tukahduttavan kuumaa keskikesällä – erityisesti Ateenassa, joka sijaitsee vuorten välissä, ”kattilan” pohjalla. Kreikka on mainio matkakohde myös kesäsesongin ulkopuolella – myöhemmin syksyllä tai aikaisemmin keväällä, jolloin on vielä lämmintä, mutta suurimmat lomailijajoukot ovat palanneet jo koteihinsa; ja voisihan olla myös aika eksoottista nähdä Ateenan Akropolis lumipeitteessä, eikö totta?

3. Saaret, saaret ja auringonlasku
Jokaisella saarella on oma viehätyksensä, ja jokaiselta saarelta löytyy tavattoman kauniita paikkoja. Hyvät lauttayhteydet antavat mahdollisuuden tutustua useampaankin saareen, ja saarihyppely sopii erityisesti niille, jotka haluavat nähdä sellaisia paikkoja, mihin ei valmismatkoja järjestetä. Mutta jos pitää poimia yksi saari, se saari, joka tekee suurimman vaikutuksen, valinta osuu Santoriiniin. Klisee, totta, mutta kalderan reunoille rakennetut talot ovat yksinkertaisesti huikaisevan kauniita ja sen kuuluisa auringonlasku maineensa veroinen. (Hae lähimmästä apteekista [φαρμακείο, farmakeío] Santorini Vine -suihkugeeli ja -vartalovoide!), osta listalta kallein drinkki kaikkine mausteineen, ja istahda alas nauttimaan maailmankuulusta auringonlaskusta!
 4. Helteinen rantapäivä
Kreikka ja raikkaan turkoosi meri kuuluvat ehdottomasti yhteen, ja helteinen rantapäivä kuuluu yhtä ehdottomasti lomaan! Paahtavan kuuma hiekka varpaiden välissä, kylmä juoma ja viilentävä meri käden ulottuvilla (muista kunnon suojakertoimet!) – ja elämä hymyilee. Jos rantaelämä ei ole makuusi, voit aina viettää ”rantapäivän” sopivan varjoissa paikassa, vaikka lueskellen ja pistaasipähkinöitä napostellen, pääasia on, että laiskottelet! Ja jos matkasi suuntautuu vaikkapa Ateenaan, ei hätää; paikallisbusseilla pääsee näppärästi nauttimaan merestä Piraeuksesta alkavalle ja suunnilleen Glyfadaan päättyvälle rantakaistaleelle. Voit palata kaupunkilomalta kauniin päivetyksen kanssa!

5. Αθήνα (Athína)
Ateena on yksi maailman vanhimmista kaupungeista, demokratian synnyinpaikka ja läntisen sivistyksen kehto. Se on kiehtova sekoitus antiikin aikaa ja modernia miljoonakaupunkia, kaupunki, joka jakaa mielipiteitä, mutta ei taatusti jätä ketään kylmäksi! Kiinnostaapa sinua sitten historia, kulttuuri, ostokset tai yöelämä, Ateenasta löydät etsimäsi. Kivoja kaupunginosia on monia, mm. ostoskatu Ermoun päästä alkava Monastiraki, joka henkii vielä nykyisinkin menneen maailman tunnelmaa. Sen kapeat kadut ovet täynnä kahviloita, ravintoloita ja ihastuttavia pikkuputiikkeja, joissa voi tehdä mitä mielenkiintoisempia löytöjä. Akropolin kukkulan rinteellä sijaitseva Plaka on turistien suosimaa aluetta, koska siellä voi yhdistää saumatta nähtävyydet ja shoppailun. Plakasta löytyy myös runsaasti tasokkaita kahviloita ja ravintoloita, ja siitä todistavat ne lukuisat ateenalaiset, jotka käyvät siellä illallisilla. Liikkuminen Ateenassa onnistuu helposti loistavan metroverkoston ansiosta, ja samalla voi tutustua Ateenan menneisyyteen – asemilla kun on esillä tunneleita kaivettaessa esiin tulleita antiikin aikaisia esineitä ja patsaita!

6. Kαφετέρια (kafetéria)
Menitpä minne tahansa Kreikassa, jokaisesta – pienestäkin – kylästä löytyy kahvila, jossa istuu joukko paikallisia asukkaita viettämässä aikaa. Istahda sinäkin alas, tilaa φραπέ (frapé), ihanan viilentävä kreikkalainen jääkahvi, ja nauti kiireettömästä hetkestä kuin kreikkalaiset konsanaan. Ja tarkkaile ohikulkevia ihmisiä (maailmanlaajuisesti sitä halvinta huvia!)!7. Historian havinaa
Kuulutko niihin, jotka kiertävät jokaisen museon vai niihin, jotka kiertävät jokaisen museon – kaukaa? Kreikka on siitä mielenkiintoinen maa, että se edelleenkin elää ja hengittää muinaisuutta, ja antiikin aikaisia jäännöksiä löytyy maan ihan jokaisesta kolkasta. Ei ole niin pientä saarta tai kaukaista kylää etteikö siellä olisi jotain jäljellä, ja vaikka kuuluisitkin tuohon jälkimmäiseen ryhmään, suosittelemme silti (edes) pikaista visiittiä jossakin kohteessa! Vaikuttavimpia ovat tietysti Ateenan Akropolis ja Parthenonin temppeli (entistä vaikuttavampi, jos pääsee paikalle sellaisena aikana, ettei kukkula ole täynnä turistiryhmiä) tai Poseidonin temppeli Souniossa, jossa meri pauhaa taustalla. Mieleenpainuvin kokemus voi tulla kuitenkin vaatimattomimmissa paikoissa: kun kapuaa keskipäivän helteessä syrjäisen kukkulan päällä olevalle temppelinrauniolle, istahtaa kivelle viikunapuun alle ja kuuntelee sirkkojen siritystä. Ja voi melkein nähdä toogiin ja nahkasandaaleihin pukeutuneita miehiä väittelemässä filosofisesta dilemmasta…  Kreikassa nähtävää on aivan loputtomasti, joten asioista kiinnostuneenkin kannattaa miettiä ja harkita, miten paljon jaksaa kiertää ja katsella. Ja aina on hyvä jättää jotain myös seuraavalle reissulle!

8. Ystävälliset kreikkalaiset
Suomalaisin silmin kreikkalaiset ovat kovaääninen ja suurieleinen kansa, mutta he ovat luonteeltaan ystävällisiä, avoimia ja aidosti toisista ihmisistä kiinnostuneita. Kaupan kassajonossa tai kahvilan viereisestä pöydästä jutellaan ja kysellään, joskus hyvinkin (meidän mielestämme!) henkilökohtaisia asioita; tavernan tarjoilija ei juttele saadakseen paremmat juomarahat, vaan koska hän haluaa kertoa (ylpeänä) omasta maastaan, ja haluaa samalla tietää, mikä sai sinut tulemaan juuri Kreikkaan.  Ja jos käy ilmi, että sinulla on jokin tietty kiinnostus tai sidos Kreikkaan, paikalle haetaan veljet, serkut ja täditkin! Meille suomalaisille tämänkaltainen ”tuttavallisuus” ventovieraiden kanssa ei välttämättä tule luonnostaan, mutta maassa maan tavalla! Muutaman kreikankielisen sanan opettelu [καλημέρα (kaliméra)huomenta, καλησπέρα (kalispéra) hyvää iltaa, παρακαλώ (parakaló) ole hyvä, ευχαριστώ (efcharistó) kiitos, συγνώμη (sygnómi) anteeksi] kertoo, että myös sinä olet kiinnostunut heistä ja heidän maastaan, ja juttusille heittäytyminen antaa vähintäänkin mielenkiintoisia paikallisia tarinoita. Ja hyvin usein myös toisen kupin kahvia tai lasillisen ouzoa! Tiesitkö muuten, että kreikkalainen hymyilee ollessaan onnellinen, mutta myös ollessaan hyvin vihainen? Tämä kannattaa pitää mielessä, erityisesti jos keskustelun aiheena on (kreikkalaisten lempiaihe) politiikka. Ja erityisesti niiden tarjottujen ouzojen jälkeen!


9. Kosmetiikka
Kreikassa apteekit ovat pullollaan kosmetiikkaa; sieltä löytyy niin kreikkalaisia kuin kansainvälisiä merkkejä. Kokemuksemme perusteella kannattaa valita mahdollisimman iso, ilmastoitu apteekki, koska niissä on parhaimmat valikoimat ja ”tuoreimmat” tuotteet. Kosmetiikan ystäville voimme myös suositella pistäytymistä Hondos Center-tavarataloketjun kosmetiikkaosastolle; ihanan sokkeloinen, loputon määrä tuttuja ja tuntemattomia merkkejä. Myös Sephoralla on liikkeitä isoimmissa kaupungeissa.

Viimeisenä, muttei vähäisempänä: KORRES – luonnollisestikin! Ei varmasti tarvitse tarkemmin kertoa..😊
KORREStuotepaketti ARVONTA!

Osallistu KORREStuotepaketin arvontaan jättämällä alle kommentti, mikä sinua viehättää Kreikassa. Osallistumisaikaa on 5.3.2017 saakka. 

Tuotepaketti sisältää vapaavalintaisen normaalikokoisen kasvovoiteen ja puhdistustuotteen (arvo 59,00-87,5€). Tuotepaketti arvotaan 6.3.2017 ja voittaja ilmoitetaan KORRESblogissa - onnea arvontaan😊.Mukavaa keväänalkua!

- KORRES-tiimi


49 kommenttia:

 1. Ehdottomasti ruoka (varsinkin kreikkalainen salaatti ja tsatsiki) sekä lämpö :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 2. En ole koskaan käynyt..mutta luulisin istuskelevani jollakin rauniolla silmät kiinni ja antaisin fiiliksen viedä...Mulla olisi lämmin olo eikä mikään häiritsisi mielikuvituksen laukkaamista :)
  bikkenpilttuu@hotmail.com

  VastaaPoista
 3. En ole Kreikassa vielä käynyt, mutta eniten viehättävät kauniit maisemat, kiinnostavat nähtävyydet ja kreikkalainen elämänmeno yleensäkin :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Olen käynyt Kreikassa useamman kerran, ihanan rentouttava paikka :) Eniten kaipaan kauniita maisemia, auringonlämpöä, ystävällisiä ja aitoja ihmisia ja tietenkin herkullista ruokaa :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 5. Kreikkalainen ihana ruoka.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Rakastan yli kaiken kreikkalaista ruokaa!

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Ilmasto ja ruoka.
  vaatehuttuja@gmail.com

  VastaaPoista
 8. En ole vielä koskaan käynyt Kreikassa, mutta haaveissä käydä lähivuosina.
  Eniten houkuttaa ruoka, kulttuuri ja nähtävyydet.
  mariah-79(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
 9. Kävin ensi kertaa Kreikassa, Ateenassa viime kesänä. Ruoka oli todella hyvää! Ja Akropolin kukkula vaikuttava! Toivottavasti pääsen joskus jonnekin kehutuille Kreikan saarille.
  Hannele

  VastaaPoista
 10. Aurinko,meri,maisemat,lämpö ja hyvä ruoka 😊 monica.schwela@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Aurinko,meri,maisemat,lämpö ja hyvä ruoka 😊 monica.schwela@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Ihanat saaret, rannat, aurinko, ruoka ja tietysti ystävälliset kreikkalaiset :)

  VastaaPoista
 13. Kahvilat, tavernat, rannat ja Korresin tuotteet :)

  VastaaPoista
 14. Käyn joka kesä Kreikassa, en enää voi elää ilman Kreikan auringon lämpöä ja meren ihanaa kirkkautta. Ihana ruoka, lämpimät illat, kaskaiden siritys, ystävälliset ihmiset, joilla iloinen pilke silmäkulmassa. Mitä muuta lomallaan tarvitsee? :)

  VastaaPoista
 15. Saaria on tullut kierrettyä, en muista kuinka monta kertaa olen yhteensä käynyt. Viimeksi olimme Lefkasin saarella. Kreikassa parasta mielestäni ovat rannat ja uiminen, ihana ruoka (Lefkasilla jokainen ateria oli huippu , ihmisten ystävällisyys sekä saarten vaihteleva luonto. Meidän ykkös lomakohde ☺

  VastaaPoista
 16. Anne-Maria, Aurinko, meri, saaret ja Kreikan historia

  VastaaPoista
 17. Aiomme suunnata ensi kesänä Kreikkaan, ensimmäisen kerran! Tähtäimessä on Ateena nähtävyyksineen ja pari saarta. Toki ruokaa, lämmin sää, auringonnousut ja odotan innolla vieraiden ihmisten kohtaamista, heidän ystävällisiä hymyjä. Mitä syön ensimmäisenä paikalle saavuttuaan? oliiveja, oliiveja, oliiveja :) Ja kotiin tuon niin paljon kun pystyn ja uskallan ottaa mukaan.

  VastaaPoista
 18. Ihanat valkoiset talot, turkoosi meri, aurinko, ruoka, vanha kulttuuri ja ihmiset, mitä muuta voisi lomalt odottaa...

  VastaaPoista
 19. Ehdottomasti lämpö, ihanan sininen meri sekä se, että on mahdollista löhöillä auringossa ja kuitenkin myös kiertää kauniita historiallisia paikkoja!
  emilia.illikainen@hotmail.com

  VastaaPoista
 20. Aurinko, sininen meri, ystävälliset ihmiset, tavernat ja hyvä ruoka, maisemat, tuoksut..
  Monessa paikassa olemme käyneet, ja tänä keväänä kierretään pari viikkoa Peloponnesosta. Korresin tuotteet löysin jollain reissuistamme apteekista ja nyt niitä on aina kaapissa, joko paikan päältä ostettuna tai Korresilta tilaamalla.

  VastaaPoista
 21. Päivän tutkimusretken vuorille, pikkukyliin ja kappeleihin jälkeen voi illan hämärtyessä istahtaa rantatavernaan rakkaudella ja perinteisesti valmistettujen paikallisten aitojen makujen äärelle. Sielu ja ruumis ravittuna, ouzoa siemailtuaan voi sulkea silmänsä, tuntea lämpimän tuulen ihollaan, kuulla meren kohinan ja kaskaiden sirkutuksen. Täydellistä!
  Tiina G.

  VastaaPoista
 22. Valokuvausta harrastavalle paratiisi :)

  VastaaPoista
 23. Olen käynyt Ateenassa ja Rhodoksella. Ilta Akropoliskukkulalla oli kokemus, joka pysyy koko iän mielessä. Näkymä yli Ateenan tuhansine valoineen auringon laskiessa oli kauneimpia, mitä koskaan olen kokenut. Retket historiallisille seuduille myös olivat kiintoisia. Ja sitten ihana auringonpaiste aamusta iltaan... aah, loikoilua rantahietikolla ja välistä pulahdus mereen.

  VastaaPoista
 24. Ruoka, ilmasto, hunaja ja pistaasit!! Ja oha sielä kaunista. :) Lotta S

  VastaaPoista
 25. Turkoosi vesi, valkoiset talot ja oliiviöljy :D
  anniiina.t@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Hyvälaatuinen kreikkalainen kosmetiikka, ruoka, yrtit, ihana sää....lista on loputon!!:)

  VastaaPoista
 27. Ihana ilmasto, hyvä ruoka, lämmin vesi, ihmiset, ihan kaikki :)
  suvikkeli(at)gmail.com

  VastaaPoista
 28. Kaikki ihanaa ,ilmasto,meri,maisemat ,ruoka ja ennenkaikkea se tunne kun on Kreikassa se lomafiilis!

  VastaaPoista
 29. Ruoka ja aurinko tietysti. :)

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 30. Ruoka ja ilmasto:)
  blooomxo at gmail.com

  VastaaPoista
 31. Kauniit pikku kylät, kevään ja syksyn leppoisat kelit & aurinko, monipuolinen, terveellinen ruoka.

  VastaaPoista
 32. En ole vielä käynyt Kreikassa, mutta kommentteja lukiessa tulee tunne, että nyt olisi pakko !
  tarja.k.kaukonenatluukku.com

  VastaaPoista
 33. Kauniit maisemat, lämpö, ystävälliset ihmiset ja ruoka
  heikkilavirpi750@gmail.com

  VastaaPoista
 34. Kiireettömyys,kauniit rannat,pikkukylät ��
  pianordman@hotmail.com

  VastaaPoista
 35. Turkoosi meri, saaret, luonto, historia, ystävälliset kreikkalaiset, tavernat ja hyvä ruoka :)
  sirpahilt@gmail.com

  VastaaPoista
 36. Aurinko ja meri. Hyvä ruoka ja leppoisa tunnelma ja ystävälliset asukkaat. kimmo.tahkapaa67@gmail.com

  VastaaPoista
 37. Aurinko, meri, saaret, ruoka, frappe, oliivit, oliivituotteet, kreikkalaiset.... siis ihan kaikki :)

  VastaaPoista
 38. Ruoka ja kulttuuri =). Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 39. Kreikassa viehättää kauniit maisemat, hyvä kreikkalainen ruoka ja lämmin ilmasto! :)
  svuokila@gmail.com

  VastaaPoista
 40. Pitkän talven jälkeen mieli ja keho kaipaa aurinkoa ja ihania, herkullisia kreikkalaisia ruokia. Rentoa ja kiireetöntä yhdessäoloa perheen kanssa!

  VastaaPoista
 41. Pitkän talven jälkeen mieli ja keho kaipaa aurinkoa ja ihania, herkullisia kreikkalaisia ruokia. Rentoa ja kiireetöntä yhdessäoloa perheen kanssa!

  VastaaPoista
 42. Ateena on aivan mieletön paikka, jos on kiinnostunut historiasta! Ja jos ei ole, niin on siellä myös ihanaa ruokaa ja kenkäkauppoja, joissa voisi viettää vaikka viikon. :)

  xevex82(at)gmail.com

  VastaaPoista
 43. Mukaan arvontaan. Ja tykkään kreikkalaisesta ruuasta ja ihmisistä. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 44. Kiitos kaikille KORRES arvontaan osallistuneille! Arvonta on päättynyt ja KORRES tuotepaketin onnellinen voittaja on Emilia Illikainen. Onnea Emilia voitosta! Otamme sinuun yhteyttä :)

  Ihanaa keväistä viikkoa kaikille ja nähdään täällä KORRESblogissa:)

  VastaaPoista