10. joulukuuta 2016

Miksi iho ryppyilee?

Jokaisen naisen ikuinen ja yhteinen vihollinen on rypyt; nuo silmäkulmiin ilmestyvät harakanvarpaat, vihaisen ilmeen tekevät huolikurtut ja suunympärysiholle ilmestyvät hymyjuonteet☺. Meistä jokainen tietää, että taistelu ikääntymistä vastaan tulee aloittaa ajoissa erilaisten voiteiden, tehotuotteiden ja tietysti terveellisten elämäntapojen avulla. Meillä on siis sotasuunnitelma ikuisia vihollisia vastaan, mutta kuinka moni tietää miksi ja miten iho ikääntyy, rypistyy ja vanhenee..
Ihon ikääntyminen on riippuvainen niin perimästä, hormonitoiminnosta, ihon hoitotottumuksista sekä elintavoista. Nämä seikat siis selittävät miksi toisilla on juonteita enemmän ja/tai aikaisemmin kuin toisilla. Hyvällä kotihoidolla ja oikeilla tuotteilla voidaan kuitenkin onneksi ikääntymisen aiheuttamia vaurioita ehkäistä melko pitkälle.

-     Ikääntyessä iho muuttuu kuivemmaksi ja vaatii runsaampaa kosteutta. Tämä johtuu siitä, että ihon hyaluronihapon määrä vähenee iän myötä. Ikääntyessä myös ihon vedensitomiskyky heikentyy ja ihon kosteuspitoisuus laskee.

-     Vuosien saatossa iho menettää kimmoisuutta ja veltostuu. Syy tähän ei suinkaan ole maan vetovoima, vaan ihon kollageenin ja elastiinisäikeiden vähentyminen☺☺. Erilaisissa kosmetiikka mainoksissa paljon puhutaan kollageenista ja elastiinista, mutta näin muutamalla sanalla tiivistettynä voitaisiin sanoa näin.. Kollageeni on proteiini, joka tekee ihosta vahvan ja kimmoisan ja se on rakenteellisesti tärkeä osa ihoamme. Ihmisen ikääntyessä kollageenisäikeiden laatu muuttuu ja sen määrä vähenee prosentin vuosivauhdilla. Elastiinisäikeiden tehtäväksi on annettu vastata nimenomaan ihon kimmoisuudesta. Ikääntyessä elastiinin määrä vähenee ja sen säikeiden rakenne purkautuu, joka johtaa ihon kimmoisuuden menetykseen.

-     Kollageenin ja elastiinin hajoamisen syynä ovat vapaat radikaalit, jotka ovatkin suurin tekijä ihon vanhenemisprosessissa. Vapaiden radikaalien muodostumista aiheuttavat UV-säteiden lisäksi, ympäristömme saasteet, stressi, tupakointi jne.. Vapaat radikaalit vaikuttavat muun muassa siihen, ettei ihosolu voi enää jakautua ja ne uusiutuvat yhä verkkaisemmin. Koska ihon oma vastustuskyky heikkenee iän myötä, myös solujen kyky vastustaa vapaita radikaaleja vähenee. Taistelussa vapaita radikaaleja vastaan tarvitaan antioksidantteja neutraloimaan ne. Ihon kannalta tärkeimpiä antioksidantteja ovat muun muassa C-ja E-vitamiinit.
  
-     Pigmenttimuutokset ovat myös monen aikuisen ihon riesa, varsinkin ne kamalat pigmenttilaikku viikset eivät ole mikään naurun asia!! Mutta mistä nämä pigmenttimuutokset ja maksaläiskät oikein johtuvat.. Vastaus on melaniinin eli ihon väriaineen liika tuotannosta. Ultraviolettisäteily, hormonit ja perintötekijät voivat häiritä melaniinia tuottavien solujen toimintaa ja lopputulema on värivirheet kasvoilla. Paras keino suojata ihoa pigmenttimuutoksilta on suojata ihoa auringolta.


Ihossa saa ja pitääkin näkyä elämän jäljet, mutta kuka voisi vastustaa kaunista, elinvoimaista ja tervettä ihoa. Pyytäisinkin sinulta ryppy, joka voit tulla vasta huomenna, tulethan vasta sittenkin huomenna 🙏.

Muistakaa helliä, huoltaa ja ravita ihoanne 💗.- Mira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti