22. joulukuuta 2016

Kreikkalainen joulu

Muutaman päivän kuluttua on se aika vuodesta, nimittäin joulu ja pääsemme nauttimaan ihanasta joulun taiasta.. Joulua vietetään ympärimaailmaa, niin myös Kreikassa. Kreikkalaiseen jouluun kuuluu yhdessäoloa ja herkuttelua eikä se näiltä osin poikkea juuri meidän omasta joulun vietosta. Oletko sinä koskaan ollut Kreikassa joulun aikaan? Tai onko kreikkalainen jouluperinne sinulle muuten tuttua?

Kreikassa joulun edeltäviin päiviin kuuluu vilskettä ja tohinaa, koti saa joulusiivouksen ja uunista nousee perinteisten kreikkalaisten pikkuleipien – melomakarona huumaava tuoksu. Kun puhutaan joulusta, meille tai ainakin minulle se tarkoittaa kolmea päivää: jouluaattoa, joulupäivää ja tapaninpäivää. Mutta Kreikassa on itsestään selvää, että joulu käsittää ajan joulupäivästä loppiaiseen asti. Kreikassa joulua juhlitaan 25. päivä, kuten maailmalla muutenkin – me suomalaiset olemme tainneet selvästi ottaa varaslähdön jouluun. Ja hyvä niin, nimittäin en malttaisi odottaa päivääkään pidempään joulupöytään pääsyä, lahjapaperien kohinaa ja rentoutumista perheen kanssa.

Myös kreikkalaisissa kodeissa joulua koristaa joulukuusi, joka koristellaan muutama päivä ennen joulua. Vaikka joulukuusi kuuluukin kreikkalaiseen jouluun, on perinteinen kreikkalainen joulukoriste kuitenkin vene. Jouluveneet on tehty joko paperista tai puusta ja ne on koristeltu valoin. Jouluvene kaunistaa kotia yleensä ulko-oven läheisyydessä tai takan vierustalla.Joulupäivänä, joulukirkon jälkeen perhe, suku ja ystävät kokoontuvat yhteiselle joulupäivälliselle. Joulupöytä on katettu useilla kreikkalaisilla herkuilla ja christopsomo - perinteinen leipä - löytyy varmasti jokaisen joulupöydästä. Jouluaterian kruunaavat suussa sulavat leivonnaiset, ja kreikkalaisessa joulupöydässä voitkin herkutella muun muassa kourambiethes tai melomakarona leivonnaisilla, nam☺.

Joulupäivän jälkeen kreikkalaiset lapset (ja miksi ei aikuisetkin) alkavat odottamaan innolla uutta vuotta, nimittäin joulupukki Ayios Vasilis jakaa lahjat uuden vuoden päivänä.

Nyt on aika kiittää teitä rakkaat KORRESystävät kuluneesta vuodesta. KORRESblogi palaa uusien juttujen kanssa taas ensi vuonna☺.


Καλά Christougena, Hyvää Joulua!Rakkaudella,

Mira

1 kommentti:

  1. Olipahan kiva ja mielenkiintoinen postaus ja mukavaa päästä tunnelmoimaan kreikkalaista joulua. Sydämellistä joulua <3

    VastaaPoista